De vier basisbehoeftes vervuld

Mensen hebben andere mensen nodig.

Menselijke relaties en contacten met andere mensen beïnvloeden ons wel-behagen en ons wel-zijn (1). Voor de psycholoog nogal logisch: elk van de vier (psychologische) basisbehoeftes van een mens hebben namelijk op de een of andere manier een link met de factor contact.

Binden doe je niet alleen

Onze eerste basisbehoefte is binding: het moge duidelijk zijn dat binding alleen kan aan of met een ander. Die ander is daardoor een essentieel element om de basisbehoefte binding te vervullen. Als pasgeborene overleef je niet zonder een ander. Later is die absolute noodzaak vanuit overlevingsperspectief niet meer aanwezig, maar de behoefte is gebleven. We hebben andere mensen nodig.

Dat bepaal ik zelf wel

Een andere basisbehoefte is eigenlijk het tegengestelde van binding, namelijk autonomie. Prima, al die andere personen waarmee je jezelf wilt verbinden, maar het mag niet ten koste gaan van je gevoel voor autonomie, van je behoefte aan controle. Relaties t.o.v. anderen zijn daarom per definitie lastig. Altijd moet je weer op zoek gaan naar de balans tussen binding en autonomie. Met collega’s en vrienden is dat vaak nog te overzien: als je na een avondje stappen weer zonder hen naar huis gaat, is je behoefte aan autonomie direkt bevredigd. Je levenspartner daarentegen, dat is een stuk lastiger. Het vinden van een balans tussen binding en autonomie in de relatie met je partner, dat is pas een mooie uitdaging! Een mooi onderwerp voor een nieuw blog:)

Dat doe ik goed hè?

De derde basisbehoefte is erkenning, het versterken van je gevoel voor eigenwaarde. Ook daar is de link naar contact snel gemaakt. De ideeën van anderen over ons, hun oordeel, hun complimenten, hun ongenoegen over ons, alles heeft vanzelfsprekend een effect op ons gevoel van eigenwaarde. Gelukkig hebben velen van ons al manieren gevonden om dergelijke externe factoren, die we niet kunnen beïnvloeden, minder macht over ons te geven. Wederom een mooi onderwerp voor een nieuw blog:)

Lekker veel pret

Tenslotte is er ons streven naar prettige, en het vermijden van onplettige ervaringen. Beide soorten van ervaringen kun je natuurlijk in je eentje beleven, maar vaak zul je dergelijke momenten met iemand anders delen.

De link naar veranderingen in je levensstijl

Waarom een blog over menselijk contact op een website over veranderingen in levensstijl? Ik denk dat het veranderen van je levensstijl iets is dat niet vanzelf gaat. Dat je het slim moet aanpakken om de kans van slagen te optimaliseren. Het vormen van een groep is daarvan een onderdeel. Een week lang samen met anderen intensief en leuk bezig zijn met sport, met voeding, met workshops, met coachings (natuurlijk met de broodnodige tijd voor jezelf, vanzelfsprekend!) – nou, dan bouw je echt wel een band op met de groep en met de trainers! Met mensen die dezelfde doelstelling hebben als jij. Die iets in hun leven willen veranderen. Deze band zorgt er mede voor dat jij een supergave week in Oostenrijk hebt. En deze band gaat jou ook helpen om na de Commit Kick-off week op de goede weg te blijven.
 
(1) Social Relationships and Health: A Flashpoint for Health Policy. Umberson et al; J Health Soc Behav. 2010; 51(Suppl): S54–S66.
 

Iets voor jou?

Lijkt het je wat om een week lang met jezelf bezig te zijn? Veel te bewegen, gezond en lekker te eten, samen met de trainers en met mij te werken aan jouw gezonde toekomst?? Ik hoop het! Ik stuur je graag een gratis E-boekje toe, waarin ik een voorbeeld-dag uit de Commit Kick-off week in detail beschrijf, met daarin lekkere recepten en beschrijvingen van oefeningen/trainingen die we doen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

2 comments

 • Willy_Kamphuis

  24 juni 2021 at 11:40

  Top Susan! 👌
  Ben heel benieuwd naar jouw boekje dus als je er eentje over hebt? 🙏

  Reply

  • admin

   24 juni 2021 at 11:42

   Dankjewel Willy! Graag, ik stuur je graag het e-boekje toe! Groetjes, Susan

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onze eerste Try-out week was gepland voor de week van 12 juni 2021.. Eind mei hebben we besloten deze eerste week te …

Herken jij jezelf in deze beschrijving? Je hebt je leven best goed op orde. Je hebt geen grote problemen, je draagt geen …