Welk dieet is eigenlijk het beste?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Stel: je wilt gewicht verliezen. Welk dieet kun je dan het beste kiezen om dat te bereiken? Geloof me, ik heb er veel geprobeerd en het antwoord is simpel: alle diëten werken. Tot ze niet meer werken – want je bent gestopt.

 Ook de wetenschappelijke literatuur wijst die kant op (1). Er is niet één strategie die beter werkt dan een andere. De belangrijkst succesfactor is: je moet aan je eetplan houden.

Kies wat bij je past

Wat betekent dat? Heel simpel: jij moet een eetplan kiezen dat bij jou past en dat jij vol kunt houden. Volhouden. Okay. Hoe lang dan? Liefst zo lang mogelijk, want je wilt niet terug naar je beginsituatie. Daar kom je namelijk net vandaan en daar wilde je van weg. Mmm, dan klinkt het eigenlijk niet meer als een dieet, maar meer als iets … iets blijvends. Inderdaad! Daar willen we naar toe, naar blijvende veranderingen.

Maak een plan

Daarom denk ik dat het slim is om in detail te gaan kijken naar je toekomst. Hoe moet jouw eetpatroon er over een jaar uitzien? Probeer het voor je te zien. Kun je je voorstellen dat jij over een jaar – over 5 jaar, over 10 jaar – een eetplan hebt waarin je bepaalde levensmiddelen niet of nauwelijks eet? Of zou je meer kiezen voor een plan waarin je de hoeveelheden aanpast? Of ben je meer het type dat een dag in de week niks eet? Of wil je eigenlijk helemaal niet met eten bezig zijn? Denk na over wat voor persoon jij bent en wat voor eetpatroon op lange termijn bij jou zou kunnen passen.

We gaan dit onderwerp verder uitwerken in de Kick-off week van het Commit programma in Oostenrijk. Hoe kom je op jouw toekomstige eetpatroon? Waaraan moet dat voldoen? Wat moet je tot die tijd doen? Wat wil je eigenlijk? Spannende vragen waarop jij zelf het antwoord gaat vinden.

Lijkt het je wat om een week lang met jezelf bezig te zijn? Veel te bewegen, gezond en lekker te eten, samen met mij te werken aan jouw gezonde toekomst?? Ik hoop het! Ik stuur je graag een gratis E-boekje toe, waarin ik een voorbeeld-dag uit de Kick-off week in detail beschreven heb, met daarin ook enkele lekkere recepten en een beschrijving van oefeningen/trainingen die we doen.

(1) Dietary strategies for weight loss maintenance. van Baak et al. Nutrients 2019, 11, 1916.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onze eerste Try-out week was gepland voor de week van 12 juni 2021.. Deze hebben we helaas moeten verschuiven. De maatregelen rondom …

Herken jij jezelf in deze beschrijving? Je hebt je leven best goed op orde. Je hebt geen grote problemen, je draagt geen …